Teleskopik Araçlar
Diğer Özel Amaçlı Camlar
Teleskopik Araçlar
Az görenlerin rehabilitasyonunda en önemli noktalardan birisi hastanın ihtiyacını karşılayacak en iyi ürünün-ürünlerin belirlenmesidir. Hastanın uzak ve yakın ihtiyacına göre alternatiflerin çok olması en optimum çözümü sunmada kilit rol oynamakta.
Az gören rehabilitasyonunda kullanılan araçlar; teleskopik gözlüklerden büyüteçlere, elektronik büyüteçlerden yakın okuma gözlüklerine kadar çeşitlilik göstermektedir. Hastalar ihtiyaçlarına göre bir ya da birden fazla ürünü kullanabileceğinden tüm ürünlerin bir arada görülüp denenmesi son derece önemlidir.
İşbir Optik olarak , bu alanda en iyi firmalarla çözüm ortaklığı yaparak az gören hastaların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.
Teleskopik Araçlar
Az gören rehabilitasyonunda uzak görme için kullanılan teleskopik sistemlerdir. Hastanın ihtiyacına ve kullanımına göre sabit odaklı ya da odaklanabilir özellikte olanları vardır. Yine hastanın ihtiyacına göre okuma kapakları yardımıyla yakın görme için de kullanılabilir. Teleskopik gözlükler, tek göze ya da her iki göze de uygulanabilir. Adaptasyon için gerekli olan süre hastadan hastaya değişmekle birlikte 6 aya kadar uzayabilir.
Schweizer Teleskopik sistemler
Sabit odaklı ya da fokuslanabilir özellikte olanları bulunmaktadır. Kitap okuma, TV izleme,
tahtadaki yazıyı görme gibi aktiviteleri yapmak için kullanılabilir.
Galilei Teleskopları
Kepler Teleskopları
1. Galilei teleskopları
Az görme rehabilitasyonunda kullanılan sabit odaklı teleskopik sistemlerdir.Tek gözle yada çift gözle görmek için kullanılabilir.Az görenler için televizyon izleme vb aktiviteler için idealdir.
1.8x, 2.1x, 2.5x ve 2.7x olmak üzere hastanın ihtiyacına göre dört farklı büyütme özelliği vardır.
Galilei Teleskopik Sistem ile belli bir mesafeden detayları seçilemeyen objeler göze yaklaştırılmış olur.
Hem yakın, hem uzak görme yardımı için de kullanılabilir.
Yakın görme okuma kapakları vasıtasıyla sağlanır.
Kapaklar, +0.50 +16.00 diyoptri aralığındadır. Teleskopik sistemin objektif kısmına takılarak yakın görmede kullanır.
resim1
2. Kepler Teleskopları
3×9, 4×10 ve 4×12 olmak üzere 3 çeşittir.
Uzak, yakın ve orta mesafede görüş almak için odaklama yapılabilir. Bu özelliği sayesinde tüm mesafelerde görüş kolaylığı sağlar.
Tek göz ve çift göz montaj yapılabilir ve kullanılabilir. Fokuslanabilme özelliği istenirse iptal edilebilir. Bu sayede sabit odaklı olarak kullanılabilir. İstenildiğinde tekrar bu özellik açılabilir. Fokus özeliği kapatılarak okuma kapakları yardımıyla yakın okuma yapılabilir. ( Özellikle kullanmakta zorluk çeken çocuklar ve yada yaşlılarda kullanım kolaylığı sağlar )
Ocutech Teleskopik Sistemleri
Az gören hastaların teleskopik sistemlerde en çok şikayet ettiği, haraketli aktiviteleri yapma ihtiyacına yönelik tasarlanmış teleskopik sistemlerdir. Bu teleskoplarda hasta uzak ve hatta yakın görüşü sağlamak için gerektiğinde teleskopu kullanarak görüş alabilir. Gündelik işlerini ise çerçevede bulunan cam sayesinde devam ettirebilir. Bu sayede hasta hem hareketli aktiviteleri daha kolay yapabilir, hem de ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda görüş alabilir.
Ocutech teleskopları bioptik pozisyonda kullanılabildiği gibi istenirse diğer teleskoplar gibi de odak noktasına takılarak da kullanılabilir. Özellikle bioptik pozisyonda kullanım da hastanın alışması için bol miktarda alıştırma yapması gerekmektir. Bu alıştırmalar esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uzak noktaya bakarken gözlerin bir miktar kaldırılması ve hastanın bu yeni duruma adapte olmaya çalışmasıdır.
1. Ocutech Sight Scope Flip Bioptik Teleskop
1.7x ve 2.2x olmak üzeri iki farklı güçte seçenek bulunmaktadır. Çerçeveye montaj ya da clip on şeklinde kullanılabilir.Hastanın pupila mesafesine göre elle ayarlanabilme özelliği vardır.
1.7x Sight Scope binoküler kullanımda toplamda 32,5 derece görme alanı sunar. Bu alan monoküler kullanımda 26 derecedir.
2.2x Sight Scope çift göz kullanımda toplamda 22.5 derece görme alanı sunar. Bu alan tek göz kullanımda 18 derecedir. Bu özelliğiyle görme alanı muadillerine göre daha fazladır.Normal odak noktasına takılarak da kullanılabilir.
2. Ocutech VES serisi bioptik teleskop
Bioptik pozisyonda görüş almak üzere hazırlanmıştır. 4x,5x,6x olmak üzere üç farklı büyütmede temin edilebilir. Çerçeveden görüş alınarak hareketli aktiviteler de farklı modeller ve büyütmelerde olan bu sistemler sadece tek göz kullanım içindir. İdeal olan en iyi gören göz için kullanılmasıdır.
VES Mini 3x teleskopları ise hem çift göz hem de tek göz kullanılabilir.Bakılan mesafeye göre fokuslanabilir özelliği sayesinde hem uzak hem de yakın görmede kullanılabilir.
3. İnstamount Teleskopik sistemler
Mini Teleskop olarak da adalandırabileceğimiz bu teleskoplar hem bioptik hemde normal pozisyonda kullanılabilir.
Galilei sistemi dikkate alınarak tasarlanmıştır.
2.2x Büyütmeye sahiptir.
0.5x İnstamount Field expander sayesinde görüntü küçültülürken görme alanı arttırılabilir. Bu sayede görme alanı sıkıntısı yaşayan hastalarda bir alternatif olarak kullanılabilir.
Optima TV
Genel Özellikler
TV İzlerken görsel deneyiminizi iki kat artırın!
Optima TV, az görenlerin televizyon izleme aktivitelerini daha konforlu hale getirmesi için geliştirildi.
Optima TV’deki çift mercek, teleskopik sistemlerde uzun süreli kullanımlarda oluşabilecek kara deliğe bakma etkisini ve göz yorgunluğunu azaltır.
Optima TV, 3 metre mesafeden görüş kolaylığı sağlar. TV seyretme, spor etkinlikleri, sinema, tiyatro vb. aktivitelerde görüşü büyüterek konfor sağlar.
Binovision Yakın Okuma Gözlükleri
Binovision prizmatik yakın okuma gözülükleri, diğer camlarla görmesi sağlanamayan hastalarda, hipermetrop (+) cam üzerine prizma eklenerek tabanı içeride uygulanır.
Standart olarak +4 Diyoptriden başlar ve +12 Diyoptriye kadar binoküler olarak kullanılabilir.
Binovision camlarda istenirse, kişinin görme keskinliğine göre ayarlanmış RenkSüzer Filtre boyama uygulanabilir. böylece %30-70 daha az aydınlatmada görme keskinliği artırılabilir.